Кои се последиците од недоволното спиење?

Дали знаевте дека обичната настинка може да биде директен резултат од недостаток на спиење?

Објавено на 27 Јуни, 2019 во iDream магазин

Недостатокот од сон може негативно да се одрази врз нашиот организам.

Недоволната концентрација, намалена меморија, намалена способност за фокусирање,лутината , бес, се дел од негативните ефекти кои се последица од недоволно спиење.

Што се случува со нашето тело кога спиеме помалку од потребните 6-8 часа ?

Освен што се одразува негативно врз мозокот и умствените способности, краткиот сон знае понекогаш да биде и причинител за појава на многу физички болки. На следната листа погледнете кои последици се директно поврзани со неквалитетниот сон:

*Болки во грбот и рбетниот столб;

*Склоност кон дебелеење;

*Намален имунолошки систем;

*Намален животен век;

*Зголемен ризик од Алцхајмерова болест

Како заклучок, без разлика дали се работи за проблеми од физичка или психичка природа, недостатокот од сон сериозно може да ни наштети. За да се заштитиме експертите ни препорачуваат пред било што друго, да внимаваме на времето поминато во спиење, колку може најмногу да го почитуваме правилото 6-8 часа редовен сон. И секако,како втора потточка го нагласуваат квалитетот на душекот на кој ја поминуваме ноќта.

Квалитетниот душек е од големо значење за да се има еден здрав сон.

За сите оние кои понекогаш не успеваат од било каква причина да се задржат до правилото за 6-8 часа спиење, се препорачува да имаат барем 30 минутна попладневна дремка после работните обврски. На тој начин ќе го одморат своето тело и ќе се чувствуваат подобро.

Само што, според нив ова не е препорачливо да премине во навика.

И за крај, доколку сеуште размислувате за квалитетен душек, ве потсетуваме дека вашиот омилен Magniflex душек сеуште чека на вас и вашиот добар сон. :)